5 tips om optimaal te functioneren op de werkvloer

Wil je optimaal functioneren op je werk? Als je fit en energiek bent dan kun je meer aan en is stress managen ook een stuk makkelijker. Daarom is het goed om goed voor jezelf te zorgen. Hoe doe je dat in de hectiek van de dag? Hier zijn 5 tips waarmee jij het meeste uit je dag haalt. 

1. Beweeg 

Een stijve nek, last van je pols en vermoeide ogen. Er is eigenlijk maar een remedie tegen: beweeg. Door te bewegen tijdens je werk voorkom je lichamelijke klachten, maar ook verlaag je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en andere ziektes. En je blijft ook nog eens fris en gemotiveerd achter je bureau. 

Meer bewegen op het werk doe je zo:

Doe bureau-oefeningen - door achter je bureau oefeningen te doen blijf je lekker soepel. Neem ook een goede houding aan en zorg dat je desk, stoel en scherm goed afgesteld staan. 

Sta bureau of deskbike - je kan natuurlijk ook gewoon achter je bureau gaan staan of op een fiets gaan zitten. Op deze manier doe je twee nuttige bezigheden tegelijkertijd. 

 

2. drink water

Je hersenen bestaan voor 80% uit water, dus als je optimaal je hersencapaciteit wilt benutten drink dan meer water. Aanbevolen wordt om ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken, dit is dus inclusief thee en een heerlijke kan water met schijfjes komkommer, blaadjes munt en een stukje citroen. 

Even een paar voordelen van voldoende water drinken op een rij: 

- water zorgt dat je bloedvaten tijdelijk wijder worden, waardoor er ook meer zuurstof naar je hersenen kan en hierdoor wordt natuurlijk je concentratie ook beter. 

- water zorgt ook voor een gezonde bloeddruk. Drink je niet voldoende water, dan kan dit zorgen voor een te lage bloeddruk waardoor er onvoldoende zuurstof in bepaalde delen van het lichaam komt. And guess what? Je hersenen merken dit als eerste. 

- water zorgt voor een betere concentratie. Of beter gezegd: te weinig water kan je concentratievermogen met 2% verminderen volgens onderzoek. 

3. kijk naar buiten 

Zo simpel kan het zijn. Door regelmatig - en zeker om de twintig minuten voor 20 seconden - naar buiten te kijken haal je je ogen tijdelijk van het scherm wat ze rust geeft en helpt om computerogen te voorkomen. 

Als je lang naar een scherm staart kun je branderige ogen krijgen, vermoeide ogen of zelfs jeukende ogen. Dit is een teken dat je te vaak te lang naar je scherm kijkt. Nu heb je een groot voordeel bij de receptie. Telkens als er mensen binnenkomen moet je toch opkijken. Maar wat als het straks rustig is tijdens de vakantie? Denk dan aan de 20-20-20 regel. 

4. Doe een fika

Een fika komt uit het land van IKEA, oftewel Zweden. Deze praktische Scandinaviërs hebben de traditie om om 10:00 uur en om 15:00 uur een bakkie met wat lekkers te doen. Dit lekkers is optioneel. Het draait dan ook niet om de spijzen, maar een momentje van aandacht voor elkaar. En ja, dit geldt ook voor kantoor. 

De podcast A Swedish Fika omschrijft het zo: “a way of recharging your batteries to relax for a short little while, and to collect yourself to go on with your day.” 

Het is een diepgeworteld gebruik waar connectie centraal staat. Dus niet met je koffie achter je bureau wegkruipen of weer in de telefoon klimmen. Spreek met je collega bij de receptie af om rond die tijd even een kleine mini-pauze te nemen. 

Dit is geen werkpauze waar je over je project gaat praten, maar een pauze waar je eindelijk aan die ene collega kan vragen hoe het met de operatie van de hond is gegaan. 

5. neem een gezonde lunch 

Wil je instant energie? Zorg dan voor een gezonde lunch. Maar ook gezonde tussendoortjes, want niets is zo verleidelijk om ‘s middags de snoeppot in te duiken. 

Vervang je broodje kaas bijvoorbeeld eens voor een salade, of een wrap met rauwe knapperige groenten. Neem volkoren producten mee zoals volkoren brood en crackers. En neem cherrytomaatjes of snackworteltjes mee voor tussendoor. De Hartstichting geeft je nog meer tips voor een gezonde broodtrommel. 

Zorg goed voor jezelf. Dat is de enige manier om optimaal te functioneren op de werkvloer en achter de receptie. Het mag dan hollen of stilstaan zijn aan je balie, zorg dat je die momentjes voor jezelf pakt. En of je hier nu je eigen rituelen voor verzint of je maakt gebruik van een fika. Doe wat werkt voor jou. 

De ideale hersen-workout.